Πέμπτη 31 Οκτωβρίου 2019

Παρουσιάστηκε την Τετάρτη 30/10 στο Ι.Θ.Τ.Π., το βιβλίο του Πέτρου Γεωργαντζή «ΧΡΟΝΙΚΟ ΕΛΕΥΘΕΡΙΩΝ» Ξάνθης και λοιπής Δ. Θράκης (1912-1920)»

 31 Οκτωβρίου  
Η Περιφερειακή Ενότητα Ξάνθης, το Ίδρυμα θρακικής Τέχνης & Παράδοσης, οι Γραφικές Τέχνες «ΔΑΛΑΚΑΚΗ» και οι Εκδόσεις «ΣΠΑΝΙΔΗ» την Τετάρτη 30 Οκτωβρίου 2019 στις 18:00, στην Καπναποθήκη «Π» και στην αίθουσα «Βιργινία Τσουδερού» σε Τιμητική Εκδήλωση παρουσίασαν το βιβλίο του Πέτρου Γεωργαντζή με τίτλο:«ΧΡΟΝΙΚΟ ΕΛΕΥΘΕΡΙΩΝ» Ξάνθης και λοιπής Δ. Θράκης (1912-1920).
Για το βιβλίο και τον συγγραφέα μίλησαν οι: Άγγελος Συρίγος, Βουλευτής Νέας Δημοκρατίας, Καθηγητής Διεθνούς Δικαίου και Εξωτερικής Πολιτικής, Κωνσταντίνος Ζαγναφέρης, Πρώην Αντιπεριφερειάρχης Ξάνθης και Νικόλαος Ιωσηφίδης, Συνταξιούχος Οδοντίατρος. Ενώ την εκδήλωση συντόνισε ο εκδότης κ. Μιχάλης Σπανίδης.










Στην τιμητική εκδήλωση της βιβλιοπαρουσίασης παραβρέθηκαν εκτός από τον τέως Αντιπεριφερειάρχη Ξάνθης Κώστα Ζαγναφέρη που ήταν και ομιλητής και: ο πρώην Δήμαρχος Ξάνθης Χαράλαμπος Δημαρχόπουλος, οι δημοτικοί σύμβουλοι Ξάνθης και επικεφαλής των δημοτικών παρατάξεων, «Ξάνθη για όλους» Σάββας Μελισσόπουλος και «Αγάπη για την Ξάνθη μας», Γιάννης Παπαχρόνης, ο πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου Ξάνθης Γιάννης Μπούτος, ο πρόεδρος του Κέντρου Πολιτισμού Δήμου Ξάνθης Ηλίας Ασκαρίδης, ο εκπρόσωπος του Μητροπολίτη Ξάνθης, Αρχιμανδρίτης π. Σωφρόνιος Γκουτζίνης, οι Δημοτικοί Σύμβουλοι της παράταξης «Αγάπη για την Ξάνθη μας», Αφεντούλης Τσακιρίδης και Βασίλης Παπαδόπουλος, ο οικονομικός επόπτης του Επιμελητηρίου Ξάνθης Σπύρος Κάλφας, ο πρόεδρος του Συλλόγου Ποντίων Ξάνθης Θεόδωρος Ρωμανίδης, η πρόεδρος του Συλλόγου Κυπρίων Ξάνθης Ελένη Χατζηγεωργίου, ο γιατρός Γιάννης Αγκόρτσας, ο πρώην δημοτικός σύμβουλος Ξάνθης Απόστολος Αγκόρτσας, ο πρόεδρος της ΕΑΑΣ Ξάνθης Γεώργιος Γεωργιάδης, όπως επίσης και οι Βώβος Διονύσης, Τάσος Τεφρωνίδης, Στέλιος Αρσενίου, Δημήτρης Πετρόπουλος και πλήθος κόσμου.
Όσων αφορά το νέο πόνημα του κ. Γεωργαντζή αναφέρεται στην κρίσιμη οκταετία 1912-1920, τότε που οι κάτοικοι της Ξάνθης και της λοιπής Δυτικής Θράκης, είδαν στους Βαλκανικούς Πολέμους τα ελληνικά στρατεύματα να ελευθερώνουν τις πόλεις και τα χωριά, αλλά και σύντομα να σβήνει το όνειρο αιώνων με την άδικη συνθήκη του Βουκουρεστίου του 1913, που επεδίκασε την ελληνικότατη αυτή περιοχή στην ηττημένη Βουλγαρία, η οποία δεν άργησε να προσχωρήσει στους Γερμανούς κατά τον Α’ Παγκόσμιο Πόλεμο. Στο νέο βιβλίο του κ. Γεωργαντζή υπάρχουν πολλά πρωτοδημοσιευμένα στοιχεία, που δίνουν ανάγλυφα την εικόνα των βασάνων που δοκίμασαν οι Θράκες. Επτά κεφάλαια και ένα επίμετρο, αποτελούν την διάρθρωση του βιβλίου, το οποίο κοσμείται με πάρα πολλές ενδιαφέρουσες φωτογραφίες.
Οι φίλοι της Θράκης θα πρέπει να γνωρίζουν ότι η Ξάνθη και η λοιπή Δυτική Θράκη γιόρτασαν τρείς φορές την λευτεριά τους και την έχασαν ισάριθμες φορές. Η τρίτη και πιο επώδυνη απώλεια της ελευθερίας συνέβη το 1941, όταν οι Γερμανοί του Χίτλερ παραχώρησαν  την Ανατολική Μακεδονία και τη Δυτική Θράκη (πλην του νομού Έβρου) στους Βουλγάρους, οι οποίοι για άλλη μια φορά είχαν ταχθεί με τους Γερμανούς. Η απελευθέρωση της Θράκης το φθινόπωρο του 1944, ήταν για όλους τους λαούς της Ευρώπης, η μεγάλη ανάσα.
Ο συγγραφέας με μεθοδικότητα και επιμέλεια, ερεύνησε μεγάλο αριθμό διπλωματικών εγγράφων, μελέτησε την υπάρχουσα βιβλιογραφία και άλλες διάσπαρτες πηγές και αφήνει μια σπουδαία παρακαταθήκη για την πόλη που γεννήθηκε και ανδρώθηκε.
Το βιβλίο αυτό, αποτελεί ένα σημαντικό ιστορικό εγχειρίδιο, που δεν πρέπει να λείπει από καμιά θρακική βιβλιοθήκη. Γιατί ο συγγραφέας κοπίασε, ώστε να παραμείνει κληρονομιά για τους επιγενόμενους, ένα σημαντικό κεφάλαιο της ιστορίας της πατρίδας τους.

Βιογραφικό Π. Γεωργαντζή:
O Πέτρος Γεωργαντζής γεννήθηκε και μεγάλωσε, από πολύ μικρός ορφανός, στην Ξάνθη, όπου και ολοκλήρωσε τις εγκύκλιες σπουδές του, φοιτώντας  στην Εκκλησιαστική Σχολή Ξάνθης και  στη συνέχεια στη θεολογική σχολή του Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης. Από φοιτητής εργάσθηκε επί επταετία στο Δήμο Ξάνθης, ως γραμματέας του Δημοτ. Συμβουλίου. Αργότερα διορίσθηκε ως καθηγητής και υπηρέτησε στα Γυμνάσια και Λύκεια της πόλης και του Νομού (Σταυρουπόλεως, Ξάνθης, Αβδήρων, όπως επίσης στο Μειονοτικό Γυμνάσιο και Λύκειο της Ξάνθης). Υπήρξε ο πρώτος Γυμνασιάρχης στο Γυμνάσιο Αβδήρων. Τέλος επιλέγηκε ως Σχολικός Σύμβουλος Μέσης Εκπαίδευσης και υπηρέτησε επί δεκαετία, αρχικά στη Στερεά Ελλάδα και τη Δυτ. Θεσσαλία (έδρα Λαμία) και στη συνέχεια στην Αν. Μακεδονία και Θράκη (έδρα Καβάλα) μέχρι τη συνταξιοδότησή του.
Ταυτόχρονα ασχολήθηκε με την έρευνα, τη μελέτη και τη συγγραφή ιστορικών κατά κύριο λόγο μελετών περί τη Θράκη. Το συγγραφικό του έργο υπερβαίνει τα 30 ογκώδη βιβλία (μονογραφίες), συνολικώς δε τις 15.000 σελίδες. Αποκλήθηκε «Θρακική μέλισσα» και θεωρείται ο ιστορικός της Θράκης. Αναδείχθηκε αριστούχος διδάκτορας του Αριστοτέλειου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης και βραβεύθηκε τρεις φορές από την Ακαδημία Αθηνών, (1975, 2003, 2010) κάτι πού είναι μοναδικό στα χρονικά των βραβεύσεων της Ακαδημίας.  Παράλληλα του απονεμήθηκαν πλήθος άλλων τιμητικών διακρίσεων, βραβείων, επαίνων κ.λπ. από φορείς και ιδρύματα της Ελλάδας και του Εξωτερικού. Του απενεμήθη το χρυσό μετάλλιο της Ξάνθης για την πνευματική και εθνική του προσφορά. Έλαβε μέρος σε πλήθος επιστημονικών συνεδρίων με εισηγήσεις και ανακοινώσεις τόσο μέσα στην Ελλάδα όσο και το εξωτερικό (μέχρι και την Αυστραλία).
Αποκλήθηκε «Θρακική μέλισσα» και θεωρείται ο ιστορικός της Θράκης.

Η προσφώνηση του Μιχάλη Σπανίδη
Πατέρα Σωφρόνιε εκπρόσωπε του Σεβασμιότατου Μητροπολίτου Ξάνθης και Περιθεωρίου κ.κ. Παντελεήμωνα Κύριε Πρόεδρε του Δημοτικού Συμβουλίου Ξάνθης κ. Ιωάννη Μπούτο.
Πρόεδρε του Κέντρου Πολιτισμού του Δήμου Ξάνθης κ. Ηλία Ασκαρίδη.
Σεβαστοί εκλεγμένοι περιφερειακοί και δημοτικοί σύμβουλοι.
Φιλόκαλοι καλεσμένοι μας
Φιλόκαλοι ομιλητές
Αγαπητέ μας Άγγελε Συρίγε
Πρόεδρε του Ιδρύματος Θρακικής Τέχνης και Παράδοσης,
Καθηγητά Διεθνούς Δικαίου και Εξωτερικής Πολιτικής,
Εκλεγμένε Βουλευτά του Ελληνικού Κοινουβουλίου,
Πρώην Αντιπεριφερειάρχα Κώστα Ζαγναφέρη, υπαίτιε αυτής της πολύ σημαντικής τομής στα εκδοτικά πράγματα της Ξανθιώτικης και Θρακικής Βιβλιογραφίας,
Πολυδιαβασμένε ιστοριοδίφη και εξαίρετε γνώστη της  τοπικής ιστορίας Νικόλαε Ιωσηφίδη, Ιατρέ εν αποστρατεία.
Άξιε δάσκαλε-καθηγητή μας εδώ και πολλά χρόνια, αλλά και καθοδηγητή μας στον δρόμο για την ιστορική ψηλάφηση του τόπου, τρεις φορές βραβευμένε από την Ακαδημία Αθηνών, Μοναδικέ Πέτρο Γεω ργαντζή.
Ελευθέρια Ξάνθης 2019 100 Χρόνια Ελεύθερη Ξάνθη
Η Αντιπεριφέρεια Ξάνθης,
Το Ίδρυμα Θρακικής Τέχνης και Παράδοσης
Οι γραφικές Τέχνες Δαλακάκη
Και οι Εκδόσεις Σπανίδη
Ευχαριστούν όλους εσάς για το αποψινό μας κοινό συναπάντημα.
Συναπάντημα το οποίο έχει να κάνει με την αναγνώριση, τον σεβασμό, την τιμή και την δημόσια υπόκλιση στο έργο και στο πρόσωπο ενός μεγάλου πρωτοπόρου Ξανθιώτη, του Πέτρου Γεωργαντζή.
Αφορμή η πρόσφατη έκδοση από την αντιπεριφέρεια Ξάνθης του πονήματος «ΧΡΟΝΙΚΟ ΕΛΕΥΘΕΡΙΩΝ ΞΑΝΘΗΣ και λοιπής Δ.ΘΡΑΚΗΣ 1912-1920»
Πριν δώσω τον λόγο στους σεβαστούς ομιλητές, επιτρέψτε μου να δηλώσω τούτο:
Ευτυχήσαμε να γνωρίσουμε στα γυμνασιακά μας χρόνια έναν καθηγητή δάσκαλο που είχε συνείδηση και αέρα κοσμοπολίτη, και που ζούσε την ταυτότητά του και την πολιτισμική διαφορά του, σεβόμενος απόλυτα το τεράστιο ιστορικό βάθος της γενέθλιας Πόλης του.
Μας εμβολίασε από μικρούς με την ρήση του Μεγάλου μας Φιλοσόφου Ηράκλειτου:
«φθάσαμε ως εδώ
γιατί δεν φοβηθήκαμε την Τόλμη μας.
Βουτήξαμε στην πλούσια και πρωτότυπη,
«αιρετική» επιστημονική  ερευνητική
γενναιοδωρία του,
και γευτήκαμε τα μοναδικά αγνά
και αμόλυντα προϊόντα 
του πολυετούς μόχθου του.
Αμέτρητες σελίδες από ιστορικά κείμενα που κατάφεραν να αναδείξουν την αξία ή την απαξία αυτού του τόπου.
Σταματώ εδώ γιατί ξέρω πολύ καλά
ότι είναι πολύ δύσκολο να παρουσιάσει κανείς κάποιον τον οποίον γνωρίζει και εκτιμά.
Ίσως αυτά που θα πει να είναι λίγα
ή να μην είναι αρκετά.
Με εκτίμηση
Μιχάλης Σπανίδης
Εκδότης-Βιβλιοπώλης




Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου