Παρασκευή 7 Ιουνίου 2019

Οσμή σκανδάλου στο Ησυχαστήριο του Αγίου Πορφυρίου, στο Γέρακα Ξάνθης



Περισσότερο από 1 εκατ.ευρώ είναι το πρόστιμο που καλείται να πληρώσει ο ιδιοκτήτης του κτίσματος του Ησυχαστηρίου Αγίου Πορφυρίου, στο Γέρακα Ξάνθης, για παράνομες κατασκευές, ενώ αγνοείται η πολεοδομική άδεια.
Η επέκταση του κτηρίου, που βρίσκεται ακριβώς στο ρέμα που διέρχεται την εν λόγω δασική περιοχή, στο 12 χλμ. Ξάνθης - Σταυρούπολης έχει απασχολήσει έντονα τα τελευταία τρία χρόνια τόσο την Αστυνομική Διεύθυνση Ξάνθης, όσο και την Πολεοδομία. Οι συγκεκριμένες αρχές έχουν καταγράψει παράνομες επεκτάσεις κτισμάτων, δεν κατάφεραν ωστόσο να βρουν τον ιθύνοντα και να προχωρήσουν σε σύλληψη, όπως προβλέπει ο νόμος.
Οι Ευθύνες, που είναι βαρύτατες αφορούν τόσο τον ιδιοκτήτη των κτισμάτων (σημειώνεται ότι μέχρι στιγμής η Μητρόπολη Ξάνθης δεν έχει παρέμβει για το θέμα), όσο και τον εργολάβο που ανέλαβε τις επεκτατικές εργασίες.
Αξιοσημείωτο είναι το γεγονός ότι κάθε νεοαναγειρόμενο κτήριο πρέπει να απέχει τουλάχιστον 20 μέτρα από ρέμα.
Το ησυχαστήριο ιδρύθηκε το 2008, αλλά η ιστορία του άρχισε το 1995, όταν χτίστηκε εκεί ένα µικρό κελί µε ενσωµατωµένο το εκκλησάκι του αγίου Πορφυρίου.
Υπενθυμίζεται ότι η Ιερά Μητρόπολη Ξάνθης και Περιθεωρίου µε ανακοίνωσή της κάνει λόγο για αντικανονικούς κληρικούς που έχουν καθαιρεθεί και φορούν ράσα χωρίς να είναι µοναχοί, ενώ καλεί τους πιστούς να µην εξαπατώνται και να µην επισκέπτονται το ησυχαστήριο.
ΤΙ ΛΕΕΙ Η ΓΕΡΟΝΤΙΣΣΑ ΑΝΝΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΚΑΤΑΣΚΕΥΗ ΤΟΥ ΗΣΥΧΑΣΤΗΡΙΟΥ-"ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΟ ΕΚΤΑΚΤΗΣ ΑΝΑΓΚΗΣ" ΤΟ ΟΝΕΙΡΕΥΟΤΑΝ
"Αυτό ζητούσες και από μένα και προφητικά τότε που ήμουν νέα μου έλεγες «Θα πάς να ζήσεις στα ριζά ενός βουνού εκεί θ’ανακαλύψεις τον Θεό και εκεί θα του ευαρεστήσεις».
Και πραγματικά επαληθεύτηκες όπως πάντα. Ιδρύθηκε το μοναστήρι σου σε μια ευαίσθητη περιοχή με την αμέριστη βοήθεια και καθοδήγηση του Αγίου Ξάνθης, σ’έναν τόπο που εσύ με έστειλες, μέσα σ’ένα ιδιαίτερο φυσικό περιβάλλον, με το δάσος τα πουλάκια, τα λουλούδια, το ποταμάκι, έτσι όπως εσύ ήθελες να βρίσκεσαι και να υμνείς τον θεό, ώς ένα μικρό αηδονάκι μέσα στην χαράδρα.
ΚαΙ να εδώ σήμερα μας σύναξες όλους στην όμορφη συμπρωτεύουσα για να μιλήσουμε για σένα. Να καταργήσουμε τον χρόνο και να βρεθούμε όπως τότε μαζί σου. Ήθελε την Εκκλησία ως νοσοκομείο εκτάκτου ανάγκης, να είναι πάντα ανοιχτή και όλοι οι μπερδεμένοι, πληγωμένοι, ναρκομανείς και άλλοι να’ ρχονται να εναποθέτουν το βάρος της ψυχής τους, εκεί στον Χριστό.".
 
 "ΙΕΡΗ" ΜΑΧΗ ΜΗΤΡΟΠΟΛΗΣ ΞΑΝΘΗΣ - ΓΕΡΟΝΤΙΣΣΑΣ ΑΝΝΑΣ
Ιερή διαµάχη γύρω από το ησυχαστήριο του Αγίου Πορφυρίου στον Γέρακα Ξάνθης σκανδαλίζει τους πιστούς. Η Ιερά Μητρόπολη Ξάνθης και Περιθεωρίου µε ανακοίνωσή της κάνει λόγο για αντικανονικούς κληρικούς που έχουν καθαιρεθεί και φορούν ράσα χωρίς να είναι µοναχοί, ενώ καλεί τους πιστούς να µην εξαπατώνται και να µην επισκέπτονται το ησυχαστήριο.
Η ηγουµένη, που καταγγέλλεται και η ίδια ως αντικανονική, απαντά δηµοσιοποιώντας βεβαιώσεις µε την υπογραφή του ίδιου του µητροπολίτη, που αναγνωρίζουν τόσο το ησυχαστήριο όσο και την ίδια ως µοναχή, και καλεί τους επικριτές της σε µετάνοια. Η κόντρα οξύνθηκε περαιτέρω µε αφορµή τη σηµερινή πανήγυρη, στην οποία έχει προσκληθεί ως οµιλητής ένας επίσης καθηρηµένος, ο πρώην µοναχός της Ιεράς Μονής Προφήτη Ηλία Πρεβέζης Μωυσής, ο οποίος, σύµφωνα µε την ανακοίνωση της Μητρόπολης, έχει αυτοανακηρυχθεί «προφήτης» και παριστάνει τον υπέρµαχο και τιµητή της Ορθοδοξίας, ενώ κατηγορεί την επίσηµη Εκκλησία και τους επισκόπους της ως αιρετικούς.
Η Μητρόπολη κατηγορεί την ηγουµένη, «αυτοαποκαλούµενη γερόντισσα Αννα», ότι «εξαπατά τον λαό, αφού φέρει τα ράσα χωρίς να είναι µοναχή, γεγονός που εµπράκτως έχει παραδεχτεί και η ίδια, όπως µπορούµε να γνωρίζουµε». Επίσης, αναφέρει πως στο «ησυχαστήριο» «“ιερουργούν” καθηρηµένοι και αντικανονικοί “κληρικοί”» και κατονοµάζει δύο πρώην αρχιµανδρίτες, εκ των οποίων ο ένας έχει διωχθεί από τη Μητρόπολη Αλεξανδρουπόλεως έπειτα από εµπλοκή του σε ροζ σκάνδαλο.
Είναι η δεύτερη φορά που η Μητρόπολη Ξάνθης απευθύνει παρόµοιο κάλεσµα στους πιστούς να αποφεύγουν το συγκεκριµένο ησυχαστήριο. Στην πρώτη ανακοίνωση, τον περασµένο Ιανουάριο, η γερόντισσα Αννα απάντησε δηµοσιοποιώντας δύο έγγραφες βεβαιώσεις, οι οποίες φέρουν την υπογραφή του ίδιου του µητροπολίτη Ξάνθης. Με την πρώτη βεβαιώνεται πως το ησυχαστήριο «είναι µετόχι της Ιεράς Μονής Καλαµούς της καθ’ ηµάς Μητροπόλεως και εκπροσωπείται από την µοναχή Αννα» και µε τη δεύτερη ότι η ηγουµένη είναι εγγεγραµµένη στο µοναχολόγιο της συγκεκριµένης µονής. Το ησυχαστήριο του Αγίου Πορφυρίου 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου