Δευτέρα 3 Ιουνίου 2019

Η αποχή ο μεγάλος νικητής των εκλογών σε Ανατολική Μακεδονία-Θράκη



Ο Χρήστος Μέτιος επανεκλέχθηκε περιφερειάρχης Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης, στον δεύτερο γύρο των εκλογών, σε μια εκλογική μάχη "στήθος με στήθος" με τον Χριστόδουλο Τοψίδη.
Με ποσοστό 50,8% και 122.101 ψήφους ο Χρήστος Μέτιος, που είχε την επίσημη στήριξη της Νέας Δημοκρατίας, κατάφερε να κερδίσει τον αντίπαλό του, πρόεδρο του Επιμελητηρίου Έβρου Χριστόδουλο Τοψίδη, που κατήλθε στις εκλογές ως ανεξάρτητος, αν και προερχόμενος από τον χώρο της ΝΔ, συγκεντρώνοντας ποσοστό 49,2% και 118.253 ψήφους. Η αποχή στα 1.478 εκλογικά τμήματα των πέντε περιφερειακών ενοτήτων (Δράμας, Καβάλας, Ξάνθης, Ροδόπης, Έβρου) έφθασε το 59,55%
Τα μεγάλα ποσοστά αποχής, που σε ορισμένα εκλογικά κέντρα της ανατολικής Μακεδονίας και της Ξάνθης ξεπέρασε ακόμα και το 60% και η αλλαγή στα πρόσωπα της διοίκησης σε πολλούς δήμους ήταν τα δυο στοιχεία που σημάδεψαν τον δεύτερο γύρο των εκλογών.

Στον δήμο Δράμας, ο Χριστόδουλος Μαμσάκος κατάφερε να επικρατήσει του αντιπάλου του, Κυριάκου Χαρακίδη, με ποσοστό 53,79% και να εκλεγεί για μια ακόμα τετραετία στον δημαρχιακό θώκο. Η αποχή στον δήμο Δράμας έφτασε στο 57%.
Στο μεγαλύτερο πληθυσμιακά δήμο της ανατολικής Μακεδονίας, τον δήμο Καβάλας, η Δήμητρα Τσανάκα, μετά από πέντε χρόνια στη διοίκηση, έχασε με ποσοστό 61,82% από τον πολιτικό μηχανικό Θόδωρο Μουριάδη, μη καταφέρνοντας να πείσει τους ψηφοφόρους να ανανεώσουν τη θητεία της.
Η κ. Τσανάκα, μετά την ανακοίνωση των αποτελεσμάτων, επισκέφθηκε μαζί με συνεργάτες της χθες το βράδυ στο εκλογικό του κέντρο τον νεοεκλεγέντα δήμαρχο και του ευχήθηκε καλή επιτυχία, δηλώνοντας ότι είναι έτοιμη να συνεργαστεί μαζί του για το καλό της πόλης. Να σημειωθεί ότι ο κ. Μουριάδης έχει μόλις εννέα έδρες στο νέο δημοτικό συμβούλιο που θα συσταθεί από την 1η Σεπτεμβρίου ενώ η κ. Τσανάκα 12 έδρες. Η αποχή στο Δήμο Καβάλας έφθασε το 59,19%
Αλλαγή σκυτάλης και στο νησιωτικό δήμο της Θάσου, όπου μετά από δυο θητείες στη διοίκηση, ο Κώστας Χατζηεμμανουήλ έχασε από τον Λευτέρη Κυριακίδη με ποσοστό 60,82% και σε δήλωση του ευχήθηκε καλό κουράγιο στο νέο δήμαρχο και καλή τύχη στο νησί. Η αποχή στο νησί της Θάσου έφθασε στο 47,61%.
Στον δήμο Ξάνθης, μετά από μια εκλογική αναμέτρηση που ήταν πραγματικό ντέρμπι επικράτησε ο Μανώλης Τσέπελης, κερδίζοντας με ποσοστό 51,65% τον νυν δήμαρχο Χαράλαμπο Δημαρχόπουλο, που αποχωρεί από τη διοίκηση του δήμου μετά από πέντε χρόνια. Η αποχή στο δήμο Ξάνθης έφθασε στο 63,66%.

real.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου