Δευτέρα 6 Μαΐου 2019

Δραματική μείωση της καπνοκαλλιέργειας στη Θράκη

«Σχεδόν 800 οικογένειες καπνοπαραγωγών στη Ροδόπη και στον Έβρο έχουν εγκαταλείψει την καλλιέργεια και έχουν φύγει για την Ολλανδία και τη Γαλλία ώστε να δουλέψουν ως εργάτες. Οι νέοι φεύγουν από τον καπνό» σηµειώνει στο «Εθνος» ο κ. Χουσεΐν, ο οποίος είδε τη δύναµη του Συνεταιρισµού να µειώνεται σηµαντικά από 6.196 σε 5.400 µέλη. Στη συντριπτική πλειονότητά τους είναι οικογένειες της µουσουλµανικής µειονότητας που έχουν ως µοναδική πηγή εισοδήµατος την καλλιέργεια µπασµά. Η γη που µένει πίσω είτε εγκαταλείπεται είτε την αναλαµβάνουν οι γονείς των νέων που µετανάστευσαν, αλλάζοντας ωστόσο καλλιέργεια.
Οι καπνοκαλλιεργητές σε Ροδόπη και Εβρο, που παρέδωσαν πριν από µερικές ηµέρες και τις τελευταίες ποσότητες καπνών στον Συνεταιρισµό, ετοιµάζονται να σπείρουν για τη νέα σεζόν µετά τις 20 Μαΐου και, σύµφωνα µε τις εκτιµήσεις, τα καλλιεργούµενα στρέµµατα θα είναι µειωµένα κατά 7.000-8.000 στρέµµατα, στα 48.000-49.000 στρέµµατα από 57.000 την περασµένη χρονιά.
«Πέρυσι εισπράξαµε ως συνεταιρισµός συνολικά 41,7 εκατ. ευρώ από την πώληση του καπνού. Φέτος πήραµε µόλις 17 εκατ. ευρώ, συν τα 4,5 εκατ. ευρώ του de minimis. Ο µέσος παραγωγός, που είχε ζηµιά κατά µέσο όρο 60%, έκλεισε τη σεζόν µε το µισό εισόδηµα από πέρυσι» αναφέρει ο πρόεδρος του Συνεταιρισµού, ο οποίος έδωσε σαφείς οδηγίες στους καλλιεργητές για σωστούς και συντονισµένους ψεκασµούς κατά τη νέα καλλιεργητική περίοδο, ώστε να µην υπάρξει φέτος προσβολή από την ασθένεια. Οι οδηγίες δόθηκαν έπειτα από συνεργασία µε τρία πανεπιστηµιακά ιδρύµατα, µε τον Συνεταιρισµό να καλεί τους παραγωγούς να τις ακολουθήσουν πιστά.
Το έντοµο θρίπας (trips tabaci) επιβίωσε σε µεγάλους πληθυσµούς στα καπνοχώραφα της Θράκης και της Ανατολικής Μακεδονίας λόγω των καιρικών συνθηκών και µετέδωσε στην καπνοκαλλιέργεια τον ιό του κηλιδωτού µαρασµού της ντοµάτας TSWV (Tomato Spotted Wilt Virus). Ιδιαίτερα στην Περιφερειακή Ενότητα Ροδόπης ο ιός εµφάνισε χαρακτηριστικά επιδηµίας, καθώς έπληξε το 100% των χωραφιών, προκαλώντας ζηµιές και απώλεια παραγωγής που ξεκινούν από το 30% και φτάνουν έως το 90%.
Τον περασµένο ∆εκέµβριο το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης ανακοίνωσε το µέτρο-ανάσα της αποζηµίωσης των πληγέντων µέσω του ευρωπαϊκού κανονισµού ενισχύσεων ήσσονος σηµασίας, µε το συνολικό ποσό των 8,2 εκατ. ευρώ για τους Νοµούς Εβρου, Ροδόπης, Ξάνθης και Καβάλας, µε ποσοστό ζηµιάς άνω του 55%.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου