Σάββατο 11 Σεπτεμβρίου 2021

«Η Ελλάδα προασπίζεται τα χερσαία και θαλάσσια σύνορα από κάθε κίνδυνο και απειλή»

Σαφές μήνυμα πως η Ελλάδα προασπίζεται τα χερσαία και θαλάσσια σύνορα της από κάθε κίνδυνο και απειλή, σεβόμενη πάντοτε το Διεθνές Δίκαιο, έστειλε ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας σε χαιρετισμό του, μέσω βιντεοσκοπημένου μηνύματος, στο Συμπόσιο της Εταιρείας Διεθνούς Δικαίου και Διεθνών Σχέσεων, που διεξήχθη σε Ρόδο και Καστελλόριζο. 

Ειδικότερα, ανέφερε πως τον Αύγουστο του 2020 η Ελλάδα υπέγραψε με την Αίγυπτο συμφωνία για οριοθέτηση της ΑΟΖ, στη βάση πάντα του Διεθνούς Δικαίου της Θάλασσας και τόνισε πως η Συμφωνία αυτή είχε απτές συνέπειες, ενάντια στο παράνομο, άκυρο και ανυπόστατο τουρκολιβυκό μνημόνιο και στις γνωστές θέσεις της Τουρκίας γύρω από τα δικαιώματα των κρατών στην περιοχή.

Επιπροσθέτως, ο Νίκος Δένδιας τόνισε πως οι πρόσφατες εξελίξεις κατέδειξαν τις προκλήσεις που αντιμετωπίζουν, στον τομέα προστασίας των συνόρων, τα κράτη πρώτης γραμμής, ιδιαίτερα στη διαχείριση των μεταναστευτικών ροών. «Τον Φεβρουάριο του 2020, η Τουρκία προσπάθησε να εργαλειοποιήσει δεκάδες χιλιάδες μετανάστες και πρόσφυγες. Η Ελλάδα έπραξε τα δέοντα για να αντιμετωπίσει αυτή την άνευ προηγουμένου απόπειρα παραβίασης των ελληνικών συνόρων. Απόπειρα με σαφή προέλευση» επισήμανε.

Ο Νίκος Δένδια συνεχάρη την Ελληνική Εταιρεία Διεθνούς Δικαίου και Διεθνών Σχέσεων για την οργάνωση του Συμποσίου Διεθνούς Δικαίου στη Ρόδο και στο Καστελλόριζο, σημειώνοντας πως η θεματική που επέλεξε είναι εξαιρετικά ενδιαφέρουσα και επίκαιρη, με πολλαπλές διαστάσεις, που απαιτούν μια ολοκληρωμένη νομικο-πολιτική θεώρηση.



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου