Παρασκευή 9 Αυγούστου 2019

Kαταργήθηκε και επίσημα η Νομική Σχολή Πάτρας, ευχαρίστησε τον Κυριάκο στη Βουλή για την κατάργηση ο Ευριπίδης Στυλιανίδης.

 09 Αυγούστου    
Καταργήθηκε και επίσημα το βράδυ της Πέμπτης με την ψήφιση του διυπουργικού νομοσχεδίου, που αναμένεται να λάβει τις ψήφους της κυβερνητικής πλειοψηφίας, η Νομική Σχολή του Πανεπιστημίου της Πάτρας.
Χαρακτηριστική για τους λόγους της κατάργησης, ήταν η τοποθέτηση του Ευριπίδη Στυλιανίδη, βουλευτή της Νέας Δημοκρατίας στη Ροδόπη, την Τετάρτη το βράδυ από το βήμα της Βουλής. Ο κύριος Στυλιανίδης παραδέχθηκε, ότι η πρωτοβουλία αυτή της κυβέρνησης ήταν μια παροχή στην περιοχή της Κομοτηνής και στο Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο. Ευχαρίστησε μάλιστα τον ίδιο τον Πρωθυπουργό, που κράτησε όπως είπε τις δεσμεύσεις που είχε δώσει.
Αναλυτικότερα: Δεν χαρίστηκε στο Κοινοβούλιο ο Βουλευτής Ροδόπης της Νέας Δημοκρατίας Ευριπίδης Στυλιανίδης. Κατήγγειλε την προηγούμενη Κυβέρνηση για μικροκομματική σκοπιμότητα και εκπαιδευτική προχειρότητα, εξαιτίας της προεκλογικής της απόφασης να δημιουργήσει χωρίς σχεδιασμό και προετοιμασία 4η Νομική Σχολή στην Πάτρα.
Τόνισε συγκεκριμένα ότι οι δικηγόροι Αθήνας και Πειραιά μόνο, είναι περισσότεροι από τους δικηγόρους όλης της Γαλλίας. Αναφέρθηκε στην ουσιώδη αντίδραση των υφιστάμενων Νομικών Σχολών που παρακμάζουν λόγω υποχρηματοδότησης και εγκατάλειψης, καθώς και στην αρνητική στάση της πλειοψηφίας των δικηγορικών συλλόγων της Χώρας που διαπιστώνουν τον κορεσμό των νομικών επαγγελμάτων.
Υπογράμμισε βεβαίως ότι οι νομικές σπουδές πρέπει να είναι ανοιχτές για όλους, αυτό όμως δεν υπηρετείται με τον πληθωρισμό των Νομικών Σχολών, αλλά με την ποιοτική αναβάθμιση των υφιστάμενων.
Κατήγγειλε ότι ο ΣΥΡΙΖΑ περιφρόνησε τη Νομική Κομοτηνής και το Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο Θράκης, μειώνοντας τη χρηματοδότηση από τα 18 εκ. ευρώ το χρόνο σε 5,6 εκ. ευρώ, απελευθέρωσε τις μεταγραφές φοιτητών και καθηγητών αδειάζοντας το Πανεπιστήμιο και τη Θράκη, μείωσε τους εισακτέους, κατέστησε το ΔΠΘ από 3ο Πανεπιστήμιο στην Ελλάδα 8ο.
Έξω από τους εκπαιδευτικούς λόγους που περιέγραψε ενώπιον της Εθνικής Αντιπροσωπείας, ο Βουλευτής Ροδόπης ανέδειξε και τους σοβαρούς εθνικούς λόγους που συνδέουν το Δημοκρίτειο με την πνευματική θωράκιση, τη δημογραφική ενίσχυση, την αναπτυξιακή προοπτική της Θράκης που εγγυάται την Εθνική Ασφάλεια της Χώρας. 
Παράλληλα ο πρώην Υπουργός Παιδείας δεν παρέλειψε να αναφερθεί στον εκφυλισμό του Ασύλου που από εμβληματικός θεσμός προστασίας της Ακαδημαϊκής Ελευθερίας που ήταν την περίοδο της μεταπολίτευσης, κατάντησε «Άσυλο ανομίας, εγκληματικότητας και συχνά κατάλυσης της Ελευθερίας».
Απαντώντας αυστηρά στο κ.Πολάκη, ο Ευριπίδης Στυλιανίδης ρώτησε: «Ο ξυλοδαρμός καθηγητών όπως του συναδέλφου Α.Συρίγου, το κτίσιμο πρυτάνεων μέσα στα γραφεία τους, οι επικίνδυνες βιαιοπραγίες σε βάρος φοιτητών, το κάψιμο εκατοντάδων διατριβών στο Πολυτεχνείο που τις έγραφαν επί χρόνια φτωχόπαιδα που είδαν τη ζωή τους σε μια νύχτα να ακυρώνεται, το εμπόριο ναρκωτικών στους πανεπιστημιακούς χώρους, το παραεμπόριο,… τι είναι όλα αυτά; Περιβάλλον ελευθερίας; Βήμα ελεύθερης έκφρασης, ελεύθερης έρευνας και διδασκαλίας; Έλεος… Στις σύγχρονες δημοκρατίες το άσυλο ελευθερίας δεν περιορίζεται στο χώρο του Πανεπιστημίου, αλλά επεκτείνεται νόμιμα σε όλη την κοινωνία. Άρα δε χρειάζεται κανένα ειδικό καθεστώς εκτός από αυτό της λειτουργίας των νόμων και της δημοκρατίας».
ΟΙ ΑΝΤΙΔΡΑΣΕΙΣ ΑΠΟ ΣΥΡΙΖΑ 
Η τοποθέτηση του κ. Στυλιανίδη, αποτυπώνει με τον πλέον χαρακτηριστικό τρόπο, το κλίμα που επικρατεί στην τοπική κοινωνία της Κομοτηνής, όπου και εκεί λειτουργεί Νομική Σχολή. Άλλωστε, από την πρώτη στιγμή που ανακοινώθηκε η ίδρυση της Νομικής Σχολής στην Πάτρα, υπήρξαν έντονες αντιδράσεις από την Κομοτηνή, η οποία ζητούσε να μην προχωρήσει η Νομική της Πάτρας.
Αμέσως μετά τον βουλευτή Ροδόπης της ΝΔ, στο βήμα της Βουλής ανέβηκε ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ στην Αχαΐα, Κώστας Μάρκου, ο οποίος δεν παρέλειψε να αναδείξει στην τοποθέτησή του, την ομολογία του κύριου Στυλιανίδη, ότι στην ουσία δηλαδή η κατάργηση της Νομικής Σχολής της Πάτρας δεν ήταν τίποτα περισσότερο από μια παραχώρηση του Πρωθυπουργού στην Κομοτηνή και το τοπικό Πανεπιστήμιο, με την οποία ωστόσο υποβαθμίζεται τόσο η Αχαΐα όσο και το Πανεπιστήμιο της Πάτρας.
Αναφορά στην κατάργηση της Νομικής της Πάτρας έκανε ωστόσο για ακόμα μια φορά και ο ίδιος ο Πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, Αλέξης Τσίπρας, στην τοποθέτηση του στη Βουλή την Πέμπτη το μεσημέρι. Κατηγόρησε τη Νέα Δημοκρατία πως οι λόγοι που επικαλείται ότι μια ακόμα Νομική Σχολή θα δημιουργούσε επιπλέον ανέργους, είναι επιπέδου καφενείου ενώ αναρωτήθηκε αν το ίδιο επιχείρημα ισχύει και για άλλες σχολές και τμήματα, όπως για παράδειγμα αυτό των Πολιτικών Μηχανικών.
Ιδιαίτερη αναφορά στην απόφασή της να καταργήσει τη Νομική Σχολή της Πάτρας έκανε και η υπουργός Παιδείας Νίκη Κεραμέως, μιλώντας από το βήμα της Βουλής. Όπως είπε:
«Ρύθμιση για την άρση της πρόβλεψης για ίδρυση Νομικής Σχολής στην Πάτρα. Τα είπαμε εκτενώς στην Επιτροπή για το θέμα αυτό. Δεν είναι θέμα Πάτρας, είναι θέμα 4ης νομικής σχολής οπουδήποτε και αν αυτή ιδρυόταν. Ίδρυση που έγινε χωρίς ακαδημαϊκά κριτήρια, χωρίς να λαμβάνονται υπόψιν τα αποτελέσματα της αξιολόγησης, χωρίς συνολικό σχεδιασμό, χωρίς συμμετοχή της Ανεξάρτητης Αρχής Διασφάλισης και Πιστοποίησης της Ποιότητας στην Ανώτατη Εκπαίδευση».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου