Παρασκευή 9 Αυγούστου 2019

Τροπολογία-Χαστούκι για Τσέπελη: Δημοτικός σύμβουλος που ανεξαρτοποιείται ή διαγράφεται, δεν μπορεί να ενταχτεί σε άλλη παράταξη!

 08 Αυγούστου    
*Η τροπολογία επαναφέρει τη διάταξη του «Καλλικράτη», που καταργήθηκε με τον «Κλεισθένη» ότι δημοτικός και περιφερειακός σύμβουλος που ανεξαρτητοποιείται ή διαγράφεται από την παράταξή του δεν μπορεί να ενταχθεί σε άλλη παράταξη!
Λίγο κράτησε η χαρά του Τσέπελη και των υπαρχηγών του, αφού με τροπολογία που κατατέθηκε στη Βουλή, Δημοτικός σύμβουλος που ανεξαρτοποιείται ή διαγράφεται  από την παράταξή του, δεν μπορεί να ενταχτεί σε άλλη παράταξη!
Τι σημαίνει αυτό; Ότι τα σχέδια του Τσεπελισμού ότι «θα μπορέσει με δέλεαρ ΕΜΙΣΘΕΣ θέσεις να «πείσει» δημοτικούς συμβούλους άλλων δημοτικών παρατάξεων να ενταχτούν στην δική του παράταξη και με τον τρόπο αυτό να «διασπαστούν» οι παρατάξεις Δημαρχόπουλου, Μελισσόπουλου και Γιάννη Παπαχρόνη!!! Και στην περίπτωση αυτή, δεν μπορούν να "εκβιάζουν" τον Λύρατζη κάποιοι πρωτοκλασάτοι του, με τη φράση...υπάρχουν "υπάρχουν πολλοί δημοτικοί σύμβουλοι άλλοι παρατάξεων που με δέλεαρ τις θέσεις είναι έτοιμοι να προσχωρήσουν στην παράταξη Τσέπελη!"
Ο Τσέπελης λοιπόν θα πορευτεί στην 4ετία του με τους 3 του DEB, τον Φανουράκη, τον γιατρό Ι. Καμαρίδη και τις δημοτικές παρατάξεις που θα δεχτούν να συνεργαστούν μαζί του!!! Και πο προς το παρόν, δεν είναι και τόσο "πρόθυμες" να  το κάνουν, ειδικά τώρα που δεν μπορούν να "εκβιαστούν" απο δημοτικούς τους συμβούλους!
Αναλυτικότερα:
Το υπουργείο Εσωτερικών κατέθεσε τροπολογία στο διυπουργικό νομοσχέδιο, που περιλαμβάνει ρυθμίσεις οι οποίες αφορούν το προσωπικό των ΟΤΑ και τους αιρετούς της αυτοδιοίκησης.
Με την τροπολογία διασφαλίζεται και την περίοδο 2019 - 2020 η μισθοδοσία και η καταβολή των ασφαλιστικών εισφορών των συμβασιούχων που απασχολούνται στους ΟΤΑ και τα νομικά του πρόσωπα που αποτελούν φορείς/δομές που συμμετέχουν στη δράση «Εναρμόνιση επαγγελματικής και οικογενειακής ζωής» (παιδικοί σταθμοί). Ακόμη, δίνεται η δυνατότητα σε δημοτικούς υπαλλήλους που παραιτήθηκαν λόγω κωλύματος για να εκλεγούν μέλη δημοτικών συμβουλίων και αφού εξελέγησαν δεν ανέλαβαν θέση ευθύνης, να επανέρχονται στην υπηρεσία και να αποσπώνται από τον δήμο που υπηρετούσαν σε άλλη υπηρεσία εντός των διοικητικών ορίων των δήμων όπου εξελέγησαν ή σε άλλη πλησιέστερη υπηρεσία για όσο διάστημα διαρκεί η αιρετή τους θητεία.
Τροπολογία: Επανέρχεται η διάταξη για διαγραφή συμβούλων
Η τροπολογία επαναφέρει τη διάταξη του «Καλλικράτη», που καταργήθηκε με τον «Κλεισθένη» ότι δημοτικός και περιφερειακός σύμβουλος που ανεξαρτητοποιείται ή διαγράφεται από την παράταξή του δεν μπορεί να ενταχθεί σε άλλη παράταξη, ενώ εμπίπτει από μέλος σε επιτροπές ή από αντιδήμαρχος – αντιπεριφειάρχης. 
Επίσης, δεν συντρέχει κώλυμα ή ασυμβίβαστο της θέσης προέδρου ΝΠΔΔ και περιφερειάρχη και περιφερειακού συμβούλου εφόσον τα πρόσωπα αυτά έχουν εκλεγεί στη θέση του προέδρου του νομικού προσώπου και καταλαμβάνουν τη θέση αυτή λόγω της αιρετής τους ιδιότητας.

ΑΝΑΤΡΟΠΗ για τους Συμβούλους που ανεξαρτητοποιούνται (Τροπολογία)


Σημαντική μεταβολή στα σχέδια συσχετισμών στα Δημοτικά και Περιφερειακά Συμβούλια φέρνει εκπρόθεσμη Τροπολογία του Υπουργείου Εσωτερικών, η οποία κατετέθη στο πολυνομοσχέδιο.
Με αυτήν τροποποιείται η παρ.6 του αρ.66  «Δημοτικές Παρατάξεις» του ν.3852/2010 και η παρ.11 του αρ.168 «Λειτουργία περιφερειακού συμβουλίου Περιφερειακές Παρατάξεις» του ίδιου νόμου, οι οποίες είχαν αντικατασταθεί από τα αρ.73 και 101 του Κλεισθένη αντιστοίχως.

Πλέον, Σύμβουλος που ανεξαρτητοποιείται ή διαγράφεται, δεν θα μπορεί να εντάσσεται σε άλλη Παράταξη.  

Ταυτοχρόνως, αυτός δεν μπορεί να παραμείνει μέλος του Προεδρείου ή της Οικονομικής Επιτροπής ή της Επιτροπής Ποιότητας Ζωής. 
(Για τις δύο Επιτροπές , συναφής ρύθμιση υπάρχει και στο αρ.2 του Ν/Σ όπου ορίζεται «12. Όταν τα μέλη της Οικονομικής Επιτροπής ή της Επιτροπής Ποιότητας Ζωής, συμπεριλαμβανομένων και των Αντιδημάρχων, παύουν για οποιονδήποτε λόγο να είναι μέλη των αντίστοιχων Δημοτικών Παρατάξεων, εκπίπτουν αυτοδικαίως από την Οικονομική Επιτροπή ή την Επιτροπή Ποιότητας Ζωής και αντικαθίστανται, σύμφωνα με τη διαδικασία του άρθρου αυτού.»)

Για πληρέστερη κατανόηση, ας δούμε συγκριτικά το πριν και το μετά των αντίστοιχων ρυθμίσεων.

ΔΗΜΟΙ
ΠΡΙΝ (Κλεισθένης)
« 6. Μέλος του Δημοτικού Συμβουλίου που ανεξαρτητοποιήθηκε ή διαγράφηκε από την Παράταξή του, μπορεί να ενταχθεί σε άλλη, με γραπτή δήλωση που υποβάλλεται στο Προεδρείο του Δημοτικού Συμβουλίου και υπογράφεται από τον ίδιο και τα 2/3 τουλάχιστον των μελών της Παράταξης στην οποία προσχωρεί, εφόσον αυτή έχει τουλάχιστον 3 μέλη, ή από όλα τα μέλη της Παράταξης στην οποία προσχωρεί, εφόσον αυτή έχει λιγότερα από 3 μέλη. »
ΜΕΤΑ (Τροπολογία στο Πολυνομοσχέδιο)
« 6. Το μέλος του Δημοτικού Συμβουλίου που ανεξαρτητοποιήθηκε ή διαγράφηκε από την Παράταξή του δεν μπορεί να ενταχθεί σε άλλη Παράταξη και δεν μπορεί να εξακολουθήσει να είναι μέλος του Προεδρείου ή της Οικονομικής Επιτροπής ή της Επιτροπής Ποιότητας Ζωής, όπου εκλέχτηκε ως μέλος της Παράταξης από την οποία ανεξαρτητοποιήθηκε ή διαγράφηκε. Ανεξάρτητος Δημοτικός Σύμβουλος μπορεί να οριστεί ή να παραμείνει Αντιδήμαρχος. Είναι δυνατή, όμως, η επανένταξή του στην Παράταξη από την οποία ανεξαρτητοποιήθηκε ή διαγράφηκε, εφόσον τούτο γίνει δεκτό από τα  2/3 των μελών, προκειμένου για Παρατάξεις που έχουν τουλάχιστον 3 μέλη και από όλα τα μέλη, προκειμένου για Παρατάξεις με λιγότερα από 3 μέλη. »

ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΕΣ
ΠΡΙΝ (Κλεισθένης)
«11. Μέλος του Περιφερειακού Συμβουλίου που ανεξαρτητοποιήθηκε ή διαγράφηκε από την Παράταξή του, μπορεί να ενταχθεί σε άλλη, με γραπτή δήλωση που υποβάλλεται στο Προεδρείο του Περιφερειακού Συμβουλίου και υπογράφεται από τον ίδιο και τα 2/3 τουλάχιστον των μελών της Παράταξης στην οποία προσχωρεί, εφόσον αυτή έχει τουλάχιστον 3 μέλη, ή από όλα τα μέλη της Παράταξης στην οποία προσχωρεί, εφόσον αυτή έχει λιγότερα από 3 μέλη.»
ΜΕΤΑ (Τροπολογία στο Πολυνομοσχέδιο)
« 6. Το μέλος του Περιφερειακού Συμβουλίου που ανεξαρτητοποιήθηκε ή διαγράφηκε από την Παράταξή του, δεν μπορεί να ενταχθεί σε άλλη Παράταξη και δεν μπορεί να εξακολουθήσει να είναι μέλος του Προεδρείου ή της Οικονομικής Επιτροπής, όπου εκλέχτηκε ως μέλος της Παράταξης από την οποία ανεξαρτητοποιήθηκε ή διαγράφηκε. Ανεξάρτητος Περιφερειακός Σύμβουλος μπορεί να οριστεί ή να παραμείνει Θεματικός Αντιπεριφερειάρχης. Είναι δυνατή, όμως, η επανένταξή του στην Παράταξη από την οποία ανεξαρτητοποιήθηκε ή διαγράφηκε, εφόσον τούτο γίνει δεκτό από τα  2/3 των μελών, προκειμένου για Παρατάξεις που έχουν τουλάχιστον 3 μέλη και από όλα τα μέλη, προκειμένου για Παρατάξεις με λιγότερα από 3 μέλη. »

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου