Άλλη μια παραγωγική συνάντηση με τον Δήμαρχο Ξάνθης Ευστράτιο Κοντό, και τον Πρόεδρο του Δ.Σ. Ξάνθης, Ιωάννη Δρεμσίζη, είχαν οι μαθητές/τριες του 1ου και 2ου ΓΕΛ Ξάνθης στο Δημαρχείο με σκοπό να του παρουσιάσουν τις ιδέες και τις προτάσεις που συνδιαμόρφωσαν σχετικά με εφαρμογές της τεχνητής νοημοσύνης στο Δήμο κατά τη διάρκεια του φετινού εργαστηρίου που διοργάνωσε το City Lab. Η συζήτηση πραγματοποιήθηκε σε πολύ φιλικό και ευχάριστο κλίμα, δείγμα του ενθουσιασμού των μαθητών/τριων να συνδιαλλαγούν και να μοιραστούν τις ανησυχίες τους με τον καθ’ ύλην αρμόδιο για τα τοπικά ζητήματα στη πόλη μας, σε μια θεματική όπως: «Δήμος και Νέες Τεχνολογίες: Βελτιώνοντας την Ποιότητα Ζωής».
Η συζήτηση ξεκίνησε με τους/τις μαθητές/τριες να παίρνουν τον λόγο για να παρουσιάσουν συνοπτικά μερικά από τα κεντρικά σημεία των project τους, όπως την τοποθέτηση ψηφιακών υδρόμετρων με σκοπό την ακριβή μέτρηση της κατανάλωσης και την αποτελεσματικότερη εξυπηρέτηση των πολιτών, τη δημιουργία εφαρμογής, η οποία σε πραγματικό χρόνο αποτυπώνει τις διαθέσιμες θέσεις parking μέσα στην πόλη (smart parking), τη χρήση drones, με σκοπό τον ταχύτερο εντοπισμό πιθανών εστιών πυρκαγιάς και την καλύτερη αντιμετώπισή τους και τη δημιουργία μιας πλατφόρμας του Δήμου με σκοπό την ευκολότερη αναζήτηση και εύρεση εργασίας.
Ο Δήμαρχος, ακούγοντας με ιδιαίτερη προσοχή τις προτάσεις των μαθητών, δήλωσε ότι αρκετές από τις προτάσεις τους, είτε έχουν ήδη εφαρμοστεί (drones), είτε είναι σε πιλοτικό στάδιο ώστε να τεθούν στη διάθεση των πολιτών από το νέο έτος (smart parking) είτε έχουν προγραμματιστεί να υλοποιηθούν το επόμενο διάστημα (δημιουργία πλατφόρμας του Δήμου για αναζήτηση και εύρεση εργασίας), ενώ παράλληλα σημείωσε και την πρόταση των μαθητών/τριων για τη βελτίωση της πρόσβασης των πολιτών σε free WiFi του Δήμου σε δημόσιους χώρους.
Οι μαθητές/τριες που συνομίλησαν με τον Δήμαρχο της πόλης και εξέφρασαν τις απόψεις τους για τις τεχνολογικές εφαρμογές που μπορούν αξιοποιηθούν σε τοπικό επίπεδο για τη βελτίωση του βιοτικού επιπέδου των πολιτών ήταν από το 1ο ΓΕΛ οι Δαριώτη Σοφία, Παπαδοπούλου Ξανθίππη, Σοφιανή Κουτσουρίδου, Κουτσομιχάλη Λαμπρινή, Ζαρείφη Θεοδώρα, Τσουκαλίδης Βασίλης και Καρασακαλίδου Μαρία, ενώ απο το 2ο ΓΕΛ οι Μελισσοπούλου Σταυρούλα, Τσουρεκά Μαρία-Ειρήνη, Αγγελαδάκη Κλεοπάτρα και Παντράκη Χρύσα με τη συνοδεία της Καθηγήτριας κα Μαρίας Γκόγκου απο το 2ο ΓΕΛ Ξάνθης. Η Φωτεινή Γιοβανοπούλου εκπροσώπησε την οργανωτική ομάδα του City Lab στη παρούσα συνάντηση και παρουσίασε στον Δήμαρχο τα επόμενα βήματα της οργάνωσης για το έτος του 2025.
Πρωταρχικός σκοπός αυτής της δημιουργικής διαδικασίας δεν είναι άλλος, από τη σύνθεση καινοτόμων και εφαρμόσιμων προτάσεων, ικανών να διαμοιραστούν με την Δημοτική Αρχή και με την ευρύτερη κοινωνία των πολιτών της Ξάνθης. Μια διαδικασία παραγωγής πολιτικής «από τα κάτω προς τα πάνω», με πολύτιμη παιδευτική αλλά και πρακτική αξία. Άλλωστε, αυτός είναι και ο ρόλος του City Lab εδώ και 8 συνεχόμενα χρόνια, να αποτελεί το νεανικό forum της πόλης με κοινό γνώμονα την ενθάρρυνση της νέας γενιάς στα κοινά και την εξοικείωση τους με τη διαδικασία λήψης-αποφάσεων σε τοπικό και περιφερειακό επίπεδο. Είμαστε ιδιαίτερα χαρούμενοι που ο Δήμαρχος ακούει και συζητά με το νεανικό θεσμό της πόλης και σχεδιάζει τα επόμενα βήματα εμπλέκοντας όλο και περισσότερο τη φωνή και τις ανάγκες των νέων του Δήμου Ξάνθης σε ένα μεγάλο εύρος θεμάτων που την αφορά.
Η Οργανωτική Ομάδα του City Lab 2024-2025
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου